Saveti za lakši prelazak u starački dom u Čurugu

dom za stare u novom sadu

Razgovarajte otvoreno

Prelazak u starački dom može biti velika promena, bilo da se radi o vama ili vašem voljenom. Ova promena može doneti mnogo emocija – od tuge i straha do olakšanja i čak uzbuđenja.

Da bi prelazak bio što lakši i manje stresan, predstavljamo vam nekoliko korisnih saveta.

Kada je u pitanju odluka o prelasku u starački dom, ključno je održati otvorenu i iskrenu komunikaciju sa svima koji su uključeni.

Otvaranje razgovora o staračkom domu

Razgovor o prelasku u starački dom može biti osetljiv, ali je od suštinskog značaja.

Otvaranje razgovora sa voljenom osobom o mogućem prelasku u starački dom pomaže da se razjasne očekivanja i strahovi.

Razumite strahove i očekivanja

Važno je da svaka osoba ima priliku da izrazi svoje strahove i očekivanja. Budite spremni da saslušate, razumete i pružite utehu.

Posetite starački dom pre preseljenja

Jedan od najboljih načina da se umanjaju strahovi i nesigurnosti vezani za prelazak u starački dom jeste lična poseta domu. To vam pruža priliku da steknete prvi utisak, upoznate ljude i razjasnite sve nedoumice.

Upoznavanje sa novim okruženjem

Pre nego što se preselite, posetite starački dom u Čurugu. Ovo će vam pružiti priliku da se upoznate sa osobljem, upoznate druge stanovnike i vidite prostorije i objekte.

Razumite usluge i pogodnosti

Istražite koje usluge i pogodnosti su dostupne. Prikupljanje ove informacije može vam pomoći da bolje razumete kako će izgledati svakodnevni život u domu.

Personalizujte prostor

Kada se preselite u novi dom, važno je da se osećate udobno i da osećate da je to vaš prostor. Personalizacija prostora može biti od velike pomoći u ostvarivanju tog osećaja.

Stvaranje doma daleko od kuće

Jedan od najboljih načina da se starački dom oseća kao “dom” je da unesete lični pečat u prostor. To može biti postavljanje omiljenih fotografija, unosa omiljenih knjiga, ili čak donošenje omiljenog jastuka.

Izaberite lične stvari koje vam znače

Donošenje određenih ličnih stvari koje imaju posebno značenje može pomoći u prelasku. Bilo da je to porodična fotografija, slika ili čak omiljeni ćebad, ove stvari mogu doneti osećaj udobnosti.

Ostanite aktivni

Biti aktivan nije samo važno za fizičko zdravlje, već ima i brojne psihološke prednosti. Učestvovanje u aktivnostima u domu može poboljšati vaše raspoloženje, smanjiti osećaj usamljenosti i pomoći vam da uspostavite nove veze.

Učestvujte u aktivnostima staračkog doma

Starački dom u Čurugu nudi razne aktivnosti koje mogu pomoći da se ljudi osećaju više kao kod kuće i uključeni. Od hobija do grupnih aktivnosti, postoji nešto za svakoga.

Istražite nove hobije

Prelazak u starački dom može biti prilika za istraživanje novih interesovanja. Pridružite se klubu čitanja, učestvujte u časovima umetnosti ili uživajte u grupnim igrama.

Ostanite povezani sa voljenima

Kada se preselite u starački dom, ne znači da morate prekinuti veze sa voljenim osobama. Naprotiv, održavanje tih veza može biti ključno za vašu sreću i dobrobit.

Održavanje veza

Održavanje veza sa porodicom i prijateljima je ključno za emocionalnu dobrobit. Planirajte redovne posete, pozive ili video pozive kako biste ostali povezani.

Uključite voljene osobe

Pozovite svoju porodicu i prijatelje da posete starački dom, učestvuju u aktivnostima i postanu deo nove zajednice. Ova inkluzivnost može pomoći u održavanju veza i pružanju dodatne podrške.

Prelazak u starački dom je velika promena, ali sa pravim pripremama i pristupom, može postati početak novog poglavlja života punog brige, podrške i novih prijateljstava. Dom u Čurugu je mesto koje pruža topao i brižan dom za sve svoje stanovnike.